Vroege identificatie van palliatieve zorgnoden

Date: 
21-12-2016

Authors: Kim Beernaert, Luc Deliens, Aline De Vleminck, Dirk Devroey, Koen Pardon, Lieve Van den Block, Joachim Cohen

Source: 
Huisarts Nu, 6, november - december 2016

 

Palliatieve zorg wordt beschouwd als een holistische benadering waarbij pijncontrole en zorg voor de lichamelijke, psychosociale en spirituele noden van de patiënt met een levensbedreigende ziekte centraal staan. Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten met een levensbeperkende ziekte (niet alleen kanker) vanaf de diagnose geconfronteerd worden met toenemende multidimensionale noden en voordeel kunnen halen uit palliatieve zorg vroeg in het ziekteverloop.

Het besef groeit dat niet alleen gespecialiseerde maar ook huisartsgeneeskundige palliatieve zorg deze palliatieve zorgnoden vroeg dienen te identificeren en in te vullen. De huisarts zou verantwoordelijk moeten zijn voor zowel de palliatieve zorg in de eerste lijn als voor de zorgcoördinatie en zorgcontinuïteit en de besluitvorming over de zorg en verwijzing naar de tweede lijn.

Zorgverleners in gespecialiseerde palliatieve zorgdiensten zouden eerder complexere en moeilijkere gevallen moeten behandelen. Huisartsen spelen dan een belangrijke rol in de eerste identificatie van palliatieve zorgnoden. Sommige studies tonen echter aan dat huisartsen de zorgnoden van hun patiënten vaak niet tijdig en op accurate wijze herkennen.

Air Jordan II 2 Shoes

 
Share this
Deel dit bericht