Palliatieve zorg in Vlaanderen

End-of-Life Care Research Group 2016

Palliatieve zorg, wat is dat? Palliatieve zorg wil de kwaliteit van alle aspecten van het leven van patiënten met een levensbedreigende ziekte en hun naasten verbeteren. Het is dus veel meer dan enkel pijnbestrijding op het einde van het leven.

De onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent is al jarenlang bezig met het verbeteren van palliatieve en levenseindezorg. Een 50-koppig team van wetenschappers verricht in Jette en Gent baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in zorg rond het levenseinde en palliatieve zorg, nationaal en internationaal.

Wij houden ons niet alleen bezig met ‘puur’ wetenschappelijk onderzoek. We zorgen er ook voor dat de resultaten uit het onderzoek gebruikt kunnen worden in de praktijk. Zo creëerden we indicatoren om de kwaliteit van palliatieve zorg in Vlaanderen te meten en momenteel rollen we zorgprogramma’s uit om de zorg- en levenskwaliteit binnen geriatrische afdelingen, huisartspraktijken, woonzorgcentra, palliatieve thuiszorg bij mensen met ernstige longaandoeningen of de zorg in ziekenhuizen voor mensen met kanker te verbeteren.

VIDEO: Waarom moet je blij zijn als je palliatieve zorgen krijgt?

 

 
Share this
Deel dit bericht